Kamaszokról (13-18 év)

Nem szeretnek már a gyermekeim

„16 év házasság után a feleségem megcsalt egy másik férfival, és elváltunk. Ők azóta is együtt élnek, (immár két éve) a közösen felépített otthonunkban, én pedig anyámhoz költöztem.  Lányaink a váláskor 13 és 11 évesek voltak, és szombati napokon a láthatásnak megfelelően nálam voltak. Az elején nem is volt semmi gond, jól éreztük magunkat együtt, mentünk ide-oda, a nagyanyjukkal is jól kijöttek, de az utóbbi pár hónapban valami megváltozott. Nem akarnak jönni, ha kérdezem őket csak húzgálják a szájukat, nincs kedvük semmihez, és fogalmam sincs mit csináljak velük. Igazából egyáltalán nem élvezem a társaságukat, és azon gondolkozom, hogy megmondom nekik, ne jöjjenek többet.  Van valami jó tanácsotok, hogyan tegyem?”

Tovább - Nem szeretnek már a gyermekeim

Kamasz gyermekem folyton rosszkedvű. Lehet, hogy depressziós?

„A fiam folyton lehangolt, alig beszél velünk, amikor hazajön. Nem válaszol a kérdésekre, ha igen akkor meg rendszerint ingerült és dühös. Nagyon nem is jár el itthonról. Nem is tudom, vannak-e még barátai a suliban… Nem igazán tudom, mit tegyek. Hagyjam, amíg ez elmúlik, vagy próbálkozzak nála?”

Tovább - Kamasz gyermekem folyton rosszkedvű. Lehet, hogy depressziós?

Kamasz lányomat lehetetlen nevelni, mindenen veszekszünk!

„Kiborítóak a napi veszekedések. Szinte semmiben sem fogad szót (öltözködés, bulizás). Folyton dühös, és azt mondja, hogy „szálljak már le róla!” Igazán nem tudom, mit tegyek! Ha még inkább tiltom, csak olajat öntök a tűzre, nem? De ugyanakkor féltem is!”

Tovább - Kamasz lányomat lehetetlen nevelni, mindenen veszekszünk!

Kínos! Azt hiszem, a nagyobbik lányom meglátott minket szex közben...

"A párommal délután „összbújtunk” amikor a gyerekek (12, 15) még nem voltak otthon, vagyis nem kellett volna otthon lenniük. Már javában „benne voltunk” a dologban, amikor ajtócsapódást hallottunk. Kiderült, hogy a nagyobbik lányunk passzolta a délutáni különórát, és egyenesen hazajött, mert rosszul érezte magát. Nem tudom biztosan, de azt hiszem meglátott minket, és onnan ment a szobájába. Amikor utána mentem és megkérdeztem mikor jött haza, csak annyit mondott, hogy „most és hagyjál békén!” Nem is tudtam hirtelen lereagálni az egészet. Nem tudom, hogy azért volt ingerült, mert meglátott minket, vagy azért, mert kezdett megbetegedni. Olyan kínos ez az egész! Kell ezt mindenképp feszegetnem, hozzam fel a témát újra, vagy borítsunk rá fátylat?"

Tovább - Kínos! Azt hiszem, a nagyobbik lányom meglátott minket szex közben...

Nem tudom, kamasz fiam nem-e ül túl sokat a gép előtt?

"...gimnazista fiam olyan közepes tanuló, szerintem nem vészes, megteszi, amit tud. Azonban nem tudom, nem-e ül túl sokat a gép előtt? Egyáltalán mennyi az a sok? És hogyan korlátozzam? Nem egy elszabadult kamasz, de nem feltétlenül szeretnék újabb fronton meddő vitát nyitni."

Tovább - Nem tudom, kamasz fiam nem-e ül túl sokat a gép előtt?

„…Rossz nézni, ahogy a lányom szétaggódja magát!”

Gimnazista lányom egyik osztálytársnője az utóbbi hetekben öngyilkossággal fenyegetőzik. Ilyeneket posztol a fb-on, meg sms-eket küldözget az osztálytársainak, hogy: „senkinek se fogok hiányozni”, „nekem már levegőt venni sincs jogom”. Hol vannak a gyerek szülei? A lányom szerencsére nem kapott ilyen üzeneteket, de mivel elég érzékeny rendesen megviseli a dolog. Folyton aggódik az osztálytársáért, volt hogy teljesen kiborulva jött haza. Nem is értem, hogy fajult ez idáig. A osztályfőnöknek nem kellene csinálnia valamit? Lassan már ott tartok, hogy én hívom fel a lány szüleit! Nem tudom… Mennyire vegyem komolyan ezt a dolgot?!

Tovább - „…Rossz nézni, ahogy a lányom szétaggódja magát!”

1