Kínos! Azt hiszem, a nagyobbik lányom meglátott minket szex közben...

 

Ó, igen! Az ősjelenet, és az azzal való zavarba ejtő találkozás… Én azt gondolom, hogy olyan sok a bizonytalanság benned (Látott egyáltalán valamit? Mit? Mennyit? Mit gondol? Mit érez?), hogy már csak önmagad miatt is érdemes újra nekiveselkedni egy tisztázó beszélgetésnek. De ezúttal felkészülten, azaz kapkodás, és szégyenérzet nélkül.

 

Oké, értem, kínosnak érzed a dolgot. De ha belegondolsz, a természeti népeknél, vagy régebbi korokban, amikor még egy helyiségben lakott az egész család, a szülők „nyilvános házasélete” hozzátartozott a mindennapokhoz. Ezzel nem a szexualitás intim valóságát akarom elvitatni, csak arra szeretnék rávilágítani, hogy a fent vázolt helyzetet „kényes” helyett akár „természetesnek” is lehetne címkézni. A problémát ugyanis a nyugati álszemérem, a szülői ködösítés, illetve a szexuális ösztön tudatos vagy tudattalan elítélése generálja.

 

A lányod reakciója érthető. Kínos szituációba keveredett és ezért még burkoltan számon is kérik. Mikor jöttél haza?? – Persze, hogy felháborodik rajta. :) De nyugi, ebből még nagyon jól ki lehet jönni.

 

Te és a párod üljetek le a lányotokkal hármasban beszélgetni. Egy kiskamasz feltehetően már tud egyet s mást a szexről, ezért a legnagyobb természetességgel mondjátok el, amit szeretnétek, és ne erőltessétek, ne várjatok tőle viszontreakciót, ha nem akar részt venni a beszélgetésben.  Elég annyi, ha végighallgat titeket.

 

Kezdhetitek például így: „Figyelj édeske! Nem akarunk neked kiselőadást tartani a szexről, és főleg nem szeretnénk, hogy kínosan érezd magad, de úgy hisszük, hogy tegnap éppen ránk nyitottál, amikor apával szerelmeskedtünk…”

 

Lehet, hogy rögtön tagad - ő nem látott semmit -, de akkor is mondjátok végig, amit szeretnétek, és kérjétek meg, hogy hallgasson végig titeket. Nyugtassátok meg, hogy nem hibázott, nincs baj, a legjobb családokban is megesik, és nem szeretnétek, ha rosszul érezné magát emiatt. Osszátok meg vele, hogy mivel szeretitek egymást, az intimitás rendszeresen hozzátartozik az életetekhez. Mivel ez egy fantasztikus dolog, nem lenne őszinte tagadni, és szégyenkezni miatta, de persze azon vagytok, hogy a  szexuális életetek ezentúl is csak kettőtökre tartozzon. 

 

Ha a lányodnak konkrét kérdései lesznek a látottakkal kapcsolatban, fontos, hogy vegyétek komolyan, és válaszoljatok rá a neki megfelelő szinten. Ez a szituáció remek alkalom lehet arra, hogy megtapasztalja, anyával és apával ilyen dolgokról is lehet beszélgetni. Éljen a BIZALOM! :)

 

Arról nem is beszélve, mennyivel nagyobb biztonságot jelent számára, ha a kortársak (neadjisten pornó) helyett tőletek szerez információkat a szerelemmel és szexualitással kapcsolatban.  

 

UI.: Nem árt az intim helyzetek megzavarása ellen beszerezni egy zárat a hálószoba ajtajára! ;)