Nem tudom, kamasz fiam nem-e ül túl sokat a gép előtt?

 

Húú, ez jó sok kérdés! Úgy tűnik régóta járatod a gondolataidat a téma körül. Csak figyeled, mennyit ül a gép előtt, nem világos mit is csinál ilyenkor, aggaszt, hogy mindaz milyen hatással lehet rá… Olyan ez, mintha időnként elnyelné őt egy számodra ismeretlen világ.

 

Viszont igazán jót szeretnél a fiadnak és keresed a megfelelő mértéket, amivel Te is és Ő is ki tudna egyezni.

 

A „gépezésnek” két olyan velejárója van, amit a káros hatások elkerülése érdekében érdemes firtatni:

 

1)      Az első, hogy ténylegesen, fizikailag, mennyit ÜL a gép előtt.  A gyerekeknek, kamaszoknak ugyanis nagy szükségük van a mozgásra. Az intenzív mozgás indítja el a vérkeringést, ami segít az agy friss oxigén ellátásában, ami pedig fontos az egészségük, fizikai fejlődésük, közérzetük és tanulási teljesítményük szempontjából. Szóval, ha órákat ül mereven a gép előtt, az nem túl jó. A monitor hosszú távon rontja a szemet, és a testtartásra is rossz hatással van. Ez esetben, ha látod, hogy már órák óta gépezik, állítsd fel egy kicsit mozogni. Mondjuk leviheti a szemetet, vagy segíthet a konyhában elpakolni. Nyugodtan elmagyarázhatod, miért is van erre szüksége. Ha ellenkezik, mutass rá, hogy a játékot le lehet pause-olni, a netes cikk ott lesz még 20 perc múlva is, és a haverok a facebookon a nap 24 órájában elérhetők, úgyhogy minden várhat egy röpke szünet erejéig. Nem kell abbahagynia, amit csinál, csak tartass vele egy kis szünetet.

 

2)      A másik dolog, ami megvizsgálandó, hogy mit csinál, miket néz, és miket tölt le a netről. Ezt úgy tudod meg a legkönnyebben, ha beszélgetsz vele. Kérdezd meg mit olvasott utoljára, miről cseveg a barátaival, mi volt ma a legviccesebb poszt, amit olvasott, melyik a legnépszerűbb YouTube videó, stb.  Az ő életüknek a virtuális világ, már természetes része, ez csak számodra ismeretlen, - legalábbis addig, amíg el nem indulsz felfedezni. Indulj hát! Hidd el keresve sem találhatsz jobb idegenvezetőt, mint a fiadat. Ha őszinte érdeklődéssel kérdezősködsz, örömmel kalauzol majd Téged a virtuális térben.

 

Tudom, a kamaszokkal nem könnyű szót érteni, és időnként motiválni sem egyszerű őket, de van 3 hasznos trükk, amit érdemes alkalmazni:

 

1)      Eltiltás helyett, próbálkozz alternatív programötlettel. Például menjetek el családilag korizni, este tegyetek egy jó sétát, vagy kiránduljatok együtt valahová.


2)      Kombináld az ő érdeklődési körét, a tieddel. Például, ha sütit akarsz sütni, kérd meg, hogy keressen egy jó receptet a neten, és amíg a süti elkészül, megmutathatja neked a legújabb letöltött zenéit. Szülinapokra kérd meg, hogy készítsen vicces, fotós slide-showt az ünnepeltről.

 

3)      Időnként ülj le vele böngészni. Guglizzatok együtt, ha a házi feladathoz, vagy egy kérdéshez kerestek újabb információt. Légy nyitott arra, amit ő tud mutatni. Biztos kétszer annyi funkcióját ismeri az egérnek, mint te. Te pedig segíthetsz neki értelmezni és kiválogatni a böngészőben megjelenő sok információt.

 

Szóval merj belépni fiadnak ebbe a világába is...de mindig tartsd tiszteletben a privát szféráját. Nem javaslom például, hogy engedély nélkül kutakodj az e-mail fiókjában. Ezzel elveszítheted a bizalmát. Inkább beszélgessetek, néha mint átutazó a tapasztalt klikkelővel, néha pedig,mint felnőtt a lassan-felnőttel...