„…Rossz nézni, ahogy a lányom szétaggódja magát!”

Az öngyilkossággal való fenyegetés, bizony nem játék. Mindig komolyan kell venni! A bagatellizálás csak megerősítheti a lány feleslegesség érzését és valódi kísérletek felé tolhatja az eseményeket.

 

Az ilyen jellegű fenyegetés valójában egy nagyon komoly segélykérő kommunikáció. A lány valószínűleg olyan nehézséggel/nehézségekkel küzd, amit nem tud kezelni saját problémamegoldó eszközeivel. Nem meghalni szeretne, csak nem tud/nem szeret így élni. Indulatai, érzései teljesen beszűkültek, s ilyen kétségbeesett módon próbál segítséget kérni.

A fenyegető posztokkal, sms üzenetekkel tudat alatt az a célja, hogy osztálytársai figyelmét „kicsit” magára irányítsa, mert nagy valószínűséggel értő figyelemből nagyon-nagy hiánya van.

 

Mi a teendő ebben a helyzetben:

 

  • Haladéktalanul kérdezd meg az ofőt, hogy van-e tudomása az öngyilkossággal fenyegető üzenetekről, posztokról, és mindenképpen jelezd felé a lány viselkedését!

 

  • probléma kezelés az osztályban az ő feladata. Ő fog jelzéssel élni a család felé, és neki kell bevonni a megfelelő szakmai segítséget (családsegítő, krízis ambulancia, pszichológus). A probléma megoldásapedig a család és a szakemberek hatásköre.

     

  • Fontos, hogy az osztály tagjainak legyen lehetősége kibeszélni magából az esettel kapcsolatos érzéseiket, gondolataikat. A témára szánt órák keretén belül tudatosítani kell bennünk, hogy nem felelősek a kialakult helyzetért, nem feladatuk a lány 24 órás „őrzése”, és problémáinak megoldása. Feladatuk csak a jelzés a pedagógusok/felnőttek felé, ha legközelebb hasonló helyzettel találkoznak. Az ilyen jellegű osztálybeszélgetéshez érdemes kompetens segítő, például az iskolapszichológus, vagy mentálhigiénés szakember segítségét kérni.

 

  • Beszélgess lányoddal otthon a kialakult helyzetről. Már az is óriási segítség, ha őszintén elmesélheti mennyire felkavarták az események és leszólás nélkül meghallgatod az esettel kapcsolatos érzéseit, gondolatait. Hagy időt számára a történtek feldolgozásához, de ha úgy érzed, hogy az a kelleténél jobban megviselte, pár alkalom erejéig keressetek szakmai segítséget.