Lányomat kiközösítették az osztálytársai emiatt folyton szomorú néha sírva jön haza. Hogyan tudom megoldani ezt a helyzetet?

Arra gondolni, hogy szemünk fénye az iskolában egyedül van, a többiek nem szeretik, kegyetlenkednek vele, és látni, hogy mennyire szenved ettől, hú … anyaként kemény lehet megélni!

 

A leghasznosabb segítség mégis az, ha Te okos, erős felnőtt maradsz, és nem esel végletesen kétségbe. Minden más esetben ott fogtok ülni kéz a kézben a gödör alján, onnan pedig nehéz megtalálni a megoldást. Szóval mindenekelőtt találd meg a nyugalmadat, és stabilan támogasd!

 

Beszélgessetek sokat arról, mi is történt az iskolában és hogyan érezte magát. Hagyd, hogy elmondhassa sérelmeit, anélkül, hogy megítélnéd, vagy kioktatnád a helyes hozzáállásról. Fontos, hogy legalább otthon kimondhassa az érzéseit, és megértő fülekre találjon, akkor is, ha ettől még önmagában nem oldódik meg a probléma.

 

Gyűjts más nézőpontból is információt, és kérdezd meg az osztályfőnököt, vagy a lányodhoz közelebb álló gyerekeket, hogy ők hogyan látják a problémát?

 

Végül, ha már tisztán látod a kialakult helyzetet, meg kell tanítanod a lányodnak, hogy hogyan kezelje azt. Fontos lenne megértenie, hogy ha a csapatba akar tartozni, akkor valamilyen szinten alkalmazkodnia kell a közösség elvárásaihoz, DE ÚGY, hogy közben önmaga maradjon!

 

Segíts neki megismernie önmagát, és elég magabiztossá válni ahhoz, hogy képes legyen beilleszkedni és adott esetben kiállni önmagáért. 

 

Ennek érdekében néhány tipp:

 

  • Beszélgess lányoddal arról, hogy milyennek látja saját magát? Félénk? Magabiztos? Ideges? Sértődött? Undok? Milyen a tartása? Felemelt fejjel közlekedik az osztályban, vagy folyton az orrát lógatja? Netán elbújik a könyvei mögött? Mit tükröz a tekintete? Örömöt, erőt, félelmet, bánatot? Elfogadja és szereti saját magát? Beszéljétek át ezeket, és gyakoroljátok el, hogy milyen felemelt fejjel járni és bátran a szemébe nézni valakinek, ha kérdezi.

 

  • Kérdezd meg tőle, hogy milyen szeretne lenni? Hogy nézne ki, és mit érezne, ha közkedvelt lány lenne a suliban? Képzelje el, hogy reggel belép a terembe… és milyen is? Laza, jókedvű, a társai örülnek neki? Fontosnak érzi magát? Magabiztos? Hogyan beszélne ekkor a társaival? Milyen hangon?  … Hogy mélyebben átélje ezeket a kívánatos érzéseket, hasznos lehet, ha eljátszotok egy-egy iskolai jelenetet.

 

  • Ha olyan lenne, amilyennek elképzeli magát, hogyan reagálna egy esetleges sértegetésre? Próbáljátok ki! Élje bele magát! Ha pedig nem megy, próbáljatok rájönni, hogy mi az, ami megakadályozza őt ebben.

 

  • Fontos, hogy erősítsd az önbizalmát, ezért javasolhatod neki, hogy írjon egy listát a jónak vélt tulajdonságairól, szokásairól, és azokról a dolgokról, amikhez ért.

 

  • Vezethet naplót, amibe minden nap leírja az összes sikerélményét és jó tapasztalát, az iskolatársaival kapcsolatban (a legapróbb siker is számít!). Vasárnap esténként, olvassátok vissza a hét pozitív eseményeit, és örüljetek együtt az eredményeknek!