Gyermekem fél az óvónőtől

 

Az óvónők, és a szülők nevelési szemlélete és gyakorlata sokszor különbözik, és ez bizony megnehezíti a gyerek, és a család életét. Nincs gond a családi gyakorlattól kissé szigorúbb, vagy kissé liberálisabb modellel, ha a gyermek láthatóan képes megbirkózik a helyzettel, és jól érzi magát az adott közösségben.  Viszont ha a picinek az idő múlásával sem sikerül alkalmazkodni az új helyzethez, vagy épp az óvónő személyiségéhez, az valóban komoly dilemmát okozhat a szülőnek.

 

Amit ilyen esetben tehetsz:

  • Beszélhetsz az óvónővel kislányod érzéseiről, DE előtte mérlegeld, hogy képes lesz-e objektíven, és segítőkészen hozzáállni a kérdéshez, vagy nagyobb valószínűséggel magára veszi, és kritikának/támadásnak fogja fel a problémádat.
  • Ha az óvónő nem nyitott a változásra, a kislányodat kell felvértezni arra, hogy a lehető legszerencsésebben alkalmazkodjon az adott helyzethez. Tekintve, hogy még csak egy hónapja jár óvodába, érdemes még némi időt hagyni, és bizalmat szavazni annak, hogy sikerül összeszoknia R. nénivel. Persze fontos, hogy segítsd őt ebben a folyamatban!
  • Beszélgess és játssz vele, hogy megtudd mi bántja pontosan, mit/hogyan tesz/mond R. néni, amitől fél, és hogyan reagál erre?
  • Ha kiderítetted mi a fő gond, akkor keressetek közösen olyan megoldásokat, ami megkönnyíti az adott helyzettel való megküzdést, illetve tompítja annak hangsúlyosságát. Például, ha nem szereti, amikor az óvónő hangosan kiabál a többiekkel, segíthet, ha magához öleli az alvókáját, és a fülébe súg valami számára megnyugtatót. Vagy vesz egy mély levegőt, és kifújja a feszültséget. Vagy jó szorosan ökölbe szorítja a kezét, majd kiengedi az ujjacskáit… Szóval keresgéljetek, és ötleteljetek, hogy mire lenne szüksége ahhoz, hogy könnyedebben élje meg a számára stresszes szitukat!
  • Ha úgy érzed mindent megtettél, hogy segítsd őt a megküzdésben, de nincs javulás, akkor én azt mondom nem éri meg tovább erőltetni. A picik még rugalmasak, jól hajlíthatók, de ha túlságosan nagyot akarunk rajtuk hajlítani, félő, hogy eltörnek…!
  • Van olyan helyzet, amihez nem tudunk, vagy épp nem akarunk alkalmazkodni, és ha így alakult érdemes óvodát váltani. Előtte azonban mindenképp tájékozódj az intézmény nevelési szemlélete, illetve a leendő óvónénik személyisége felől, és próbálj „tutira” menni! :)