Kérdések és válaszok

Nem szeretnek már a gyermekeim

„16 év házasság után a feleségem megcsalt egy másik férfival, és elváltunk. Ők azóta is együtt élnek, (immár két éve) a közösen felépített otthonunkban, én pedig anyámhoz költöztem.  Lányaink a váláskor 13 és 11 évesek voltak, és szombati napokon a láthatásnak megfelelően nálam voltak. Az elején nem is volt semmi gond, jól éreztük magunkat együtt, mentünk ide-oda, a nagyanyjukkal is jól kijöttek, de az utóbbi pár hónapban valami megváltozott. Nem akarnak jönni, ha kérdezem őket csak húzgálják a szájukat, nincs kedvük semmihez, és fogalmam sincs mit csináljak velük. Igazából egyáltalán nem élvezem a társaságukat, és azon gondolkozom, hogy megmondom nekik, ne jöjjenek többet.  Van valami jó tanácsotok, hogyan tegyem?”

Tovább - Nem szeretnek már a gyermekeim

Kamasz gyermekem folyton rosszkedvű. Lehet, hogy depressziós?

„A fiam folyton lehangolt, alig beszél velünk, amikor hazajön. Nem válaszol a kérdésekre, ha igen akkor meg rendszerint ingerült és dühös. Nagyon nem is jár el itthonról. Nem is tudom, vannak-e még barátai a suliban… Nem igazán tudom, mit tegyek. Hagyjam, amíg ez elmúlik, vagy próbálkozzak nála?”

Tovább - Kamasz gyermekem folyton rosszkedvű. Lehet, hogy depressziós?

Kamasz lányomat lehetetlen nevelni, mindenen veszekszünk!

„Kiborítóak a napi veszekedések. Szinte semmiben sem fogad szót (öltözködés, bulizás). Folyton dühös, és azt mondja, hogy „szálljak már le róla!” Igazán nem tudom, mit tegyek! Ha még inkább tiltom, csak olajat öntök a tűzre, nem? De ugyanakkor féltem is!”

Tovább - Kamasz lányomat lehetetlen nevelni, mindenen veszekszünk!

Kínos! Azt hiszem, a nagyobbik lányom meglátott minket szex közben...

"A párommal délután „összbújtunk” amikor a gyerekek (12, 15) még nem voltak otthon, vagyis nem kellett volna otthon lenniük. Már javában „benne voltunk” a dologban, amikor ajtócsapódást hallottunk. Kiderült, hogy a nagyobbik lányunk passzolta a délutáni különórát, és egyenesen hazajött, mert rosszul érezte magát. Nem tudom biztosan, de azt hiszem meglátott minket, és onnan ment a szobájába. Amikor utána mentem és megkérdeztem mikor jött haza, csak annyit mondott, hogy „most és hagyjál békén!” Nem is tudtam hirtelen lereagálni az egészet. Nem tudom, hogy azért volt ingerült, mert meglátott minket, vagy azért, mert kezdett megbetegedni. Olyan kínos ez az egész! Kell ezt mindenképp feszegetnem, hozzam fel a témát újra, vagy borítsunk rá fátylat?"

Tovább - Kínos! Azt hiszem, a nagyobbik lányom meglátott minket szex közben...

Nem tudom, kamasz fiam nem-e ül túl sokat a gép előtt?

"...gimnazista fiam olyan közepes tanuló, szerintem nem vészes, megteszi, amit tud. Azonban nem tudom, nem-e ül túl sokat a gép előtt? Egyáltalán mennyi az a sok? És hogyan korlátozzam? Nem egy elszabadult kamasz, de nem feltétlenül szeretnék újabb fronton meddő vitát nyitni."

Tovább - Nem tudom, kamasz fiam nem-e ül túl sokat a gép előtt?

A fiamat speciális iskolába akarják küldeni, de én nem akarom, mert nem gyogyós!

„A fiam most ötödikes, és a tanárok szerint gondja van a tanulással, ezért vizsgálatra küldték a pedagógiai szakszolgálathoz. A vizsgálat után az igazgató beszélgetésre hívott, és kerek perec közölte velem, hogy a gyerekemnek speciális iskolában kellene járnia, mert ebben az iskolában nem vállalják tovább az oktatását. Márpedig szerintem a gyereknek semmi baja, tök normális, hétköznapi kisfiú, aki nem szeret tanulni, és néha rosszalkodik. Ti mit gondoltok?”

Tovább - A fiamat speciális iskolába akarják küldeni, de én nem akarom, mert nem gyogyós!

Egyedül nevelem a gyermekem és nagyon rossz anyának érzem magam, mit csinálok rosszul?

"Egyedül nevelem kamasz lányomat, kiskorában ösztönszerűen éreztem mire vágyik, de egy ideje, sajnos sehogy sem tudok szót érteni. Mikor hazajön, alig beszél velem, folyton követelőzik, és ha nem kapja meg amit akar, kiabál velem… Sokat veszekszünk. Szégyellem, de mostanában szeretem azokat a pillanatokat, amikor nincs otthon, és kicsit nélküle lehetek (munka után napi kb. 1 óra). Rossz anyának érzem magam, min kellene, változtatnom?"

Tovább - Egyedül nevelem a gyermekem és nagyon rossz anyának érzem magam, mit csinálok rosszul?

Gyermekemnél diszes problémák merültek fel, mit kell tennem itthon, hogy a segítségére lehessek?

„Gyermekemet tanulási problémákkal vizsgálatra küldték a pedagógiai szakszolgálathoz. Ott olvasás- és írászavart diagnosztizáltak nála. Néhány tantárgyból felmentették, délután fejlesztő pedagógus foglalkozik majd vele. Kicsit meg vagyok ijedve, és nem tudom mi az én teendőm? Máshogyan kell vele tanulni? Kell-e vinnem az iskolán kívül máshova is fejlesztésre?”

Tovább - Gyermekemnél diszes problémák merültek fel, mit kell tennem itthon, hogy a segítségére lehessek?

Két családból, egy család, én gyerekem, ő gyereke… hogy is fog ez működni?

"A válásom után stabil párkapcsolatra találtam egy szintén gyermekes férfi személyében. Már annyira komolynak érezzük a dolgot, hogy az összeköltözés is szóba jött. Érzelmileg minden rendben kettőnk között, de nem tudom hogyan fog működni az együttélés a gyerekekkel. Mit tehetünk, hogy ez jól süljön el?"

Tovább - Két családból, egy család, én gyerekem, ő gyereke… hogy is fog ez működni?

Válni akarok, de attól félek, hogy sérül a gyermekem

„A házasságunk nem működik, és már jó ideje azon gondolkozom, hogy ki kéne lépnem belőle, de nem merek a gyerek miatt. A kislányom szereti az apját, kötődnek egymáshoz, és nem tudom, hogy van-e jogom elszakítani őket egymástól. Hogyan kímélhetném meg  a gyerekemet a fájdalomtól?”

Tovább - Válni akarok, de attól félek, hogy sérül a gyermekem

1 2 Következő > Utolsó >>